GELUIDWERENDE VOORZIENINGEN IN UDEN


De gemeente Uden heeft gekozen om groene geluidwerende voorzieningen aan te brengen langs de Lipstadtsingel. Dit in een variabele invulling van de ruimte. Rechte hoge wanden zoals hier in Velmolen en gekromde wanden in Hoenderbos met een 2 meter hoge grondwal ervoor.

De eerste wand Velmolen II is aangelegd in 2004 en in 2005, in twee fasen. Deze is 5 meter hoog en de voetbreedte is maar 2,40 meter. Aan de wegzijde is er een wandelpad gemaakt van asfalt. Op de insteek van de sloot heeft men voor een korvenconstuctie gekozen gevuld met steenvulling. Dit heeft een prachtige uitstraling en maakt de wand nog vriendelijker.

Korvenwand
De vele voordelen van het EBECO geluidwerende systeem zijn evident. In zowel constructief als in milieutechnisch opzicht. Er wordt zonder fundering gewerkt. De levensduur is door het geraamte van de korven van aluminium-zink-legering, minimaal 30 jaar. De kokosmatten en trevirabekleding hebben een zeer positieve invloed op de waterhuishouding. Bij een goede beplanting heeft het wortelstelsel al na enige jaren de verstevigingsfunctie van de korf overgenomen. Voor een sterke hechting van de beplanting is meestal alleen de eerste 2 à 3 jaar beregening nodig, daarna neemt de kans op verdroging sterk af. De beplanting voeren wij desgewenst graag voor u uit en ook zouden wij de beplanting graag drie jaar lang onderhouden met groeigarantie. Dit betekent dat wij gedurende de drie jaar de dode planten vervangen, zodat u verzekerd bent van een groene wand na drie jaar. Als vulling van de korven komen diverse soorten grond in aanmerking, het moet alleen wel goed verwerkbaar zijn, dus loskorrelig, en niet te veel leem erin. Dit om goed te kunnen verdichten, hij kan tenslotte wel 10 meter hoog worden. Dus ter plaatse aanwezige grond, of grond met zand en/of leem of vermengd met een beetje puin , alles kan er definitief in verwerkt worden. Ook kan het een eindsituatie zijn voor A+ grond. De honderden ankers die de korvenwand bij elkaar houden, worden per project iedere keer opnieuw uitgerekend. Als het project klaar is krijgt u een garantieverklaring van 30 jaar.
Op de fotoˈs ziet u enkele detail tijdens het aanbrengen.